Wat deden wij eerder?

Wel, dit zijn enkele eerdere aankondigingen, sinds begin december 2016 (de start van onze website) tot globaal medio 2017.

Plus enkele beelden van de diverse activiteiten.

 

- Wereldreis door Middelburg

Het stukje hieronder beschrijft het onderdeel Amnesty tijdens de wereldreis door Middelburg die alle brugklassers van Scholengemeenschap Nehelennia gaan maken op 5 en 6 juli 2017. In ZB planbureau worden de groepen ontvangen en krijgen ze "les" in (Kinder)mensenrechten door vrijwilligers van Amnesty International.

 

Iedereen heeft recht op leven. Je mag voor je mening uitkomen. Niemand mag jou martelen. Dat zijn mensen­rechten. Deze en andere rechten staan in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd zich aan de rechten van de mens te houden. Maar zo ver is het nog lang niet. Nog altijd zijn er mensen die gevangen zitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Kinderen die moeten vechten als soldaat, gevangenissen waar marteling de normaalste zaak van de wereld is. Zolang er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de mensen­rechten zal Amnesty International actievoeren.

Amnesty International is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor slachtoffers van schendingen van mensen­rechten. Wereldwijd heeft Amnesty 7 miljoen leden, sympathisanten en activisten in meer dan 150 landen. Amnesty Nederland, opgericht in mei 1968, is met 255.000 leden één van de grootste nationale afdelingen van Amnesty.

Amnesty komt in actie wanneer uit onderzoek blijkt dat mensenrechten worden geschonden. Dat doet zij door zoveel mogelijk mensen op te roepen om brieven te schrijven en handtekeningen te zetten. Dat kan via kranten, radio, TV, internet, SMS, Facebook, Twitter, APP’s. Ook oefent Amnesty druk uit op de regering van het land waar de schendingen plaatsvinden. Vrijwilligers van Amnesty geven ook voorlichting over mensenrechten op scholen.

 

Jouw bezoek :

Wat weet jij allemaal over de mensenrechten en heb je wel eens gehoord van de Rechten van het Kind? Want die zijn er speciaal voor jou! De vrijwilligers van Amnesty vertellen je er alles over, maar je gaat ook zelf aan de slag tegen schending van mensenrechten. Je gaat een kaart schrijven en versieren en deze opsturen naar een of meerdere gevangenen. Het klinkt misschien gek, maar jouw kaart, handtekening of brief maakt heel veel uit. Regelmatig ontvangt Amnesty bedankjes van mensen waar wij voor in actie zijn gekomen.

 

- MensenrechtenCafé Middelburg

Op zaterdag 17 juni organiseert de gemeente Middelburg samen met de University College Roosevelt (UCR) opnieuw een MensenrechtenCafé. Te gast is Janak Raut. Janak is een mensenrechtenverdediger uit Nepal en de oprichter van de organisatie Conflict Victims Society for Justice. Hij helpt slachtoffers van de schending van mensenrechten in zijn land. In het kader van het programma Shelter City is hij drie maanden te gast in Middelburg, om uit te rusten, kennis op te doen en te werken aan een (politiek) netwerk.

Janak Raut zal vertellen over de situatie van de mensenrechten in zijn land, over zijn werk om de mensenrechten te verbeteren en gaat in discussie met het publiek.

Tijd: 15.00 – 17.00 uur. Locatie: Zeeuws Museum Café, Abdij 3, 4331 BK Middelburg. De toegang is gratis.

 

- Amnesty Walcheren op Omroep Zeeland

In de week van maandag 1 tot en met vrijdag 5 mei 2017 stond het radioprogramma De Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland in het teken van vrijheid. Maandag 1 mei mocht Amnesty Walcheren de spits afbijten. Het programma is "terug" te luisteren via deze koppeling.

 

omroepzeeland

 

 

De Collecteweek (2017!),

Ook dit jaar houdt Amnesty een grote landelijke collecte. Om precies te zijn van zondag 5 tot en met zaterdag 11 maart 2017. En daarvoor hebben wij héél véél handen nodig.

Wij zoeken niet alleen collectanten (m/v), maar net zo goed collecte-coördinatoren en wijkhoofden om alles rond onze jaarlijkse collecte in goede banen te leiden.

U leest er alles over op onze pagina Collecte.

 

17collecte01

 

 

Zaterdag 24 december (2016!), Johanneskerk, Noordweg 3 te Serooskerke

Kaarsenverkoop in de Kerstnachtdienst. Aanvang dienst 22.00 uur.

 

 

Zondag 11 en 18 december (2016!), Dorpskerk, Van Citterstraat 69 te St. Laurens

Verkoop Amnesty-artikelen na de dienst. Aanvang dienst 10.00 uur.

 

  

Zondag 4 en 11 december (2016!): Koorkerk, Koorkerkhof 2 te Middelburg

Net als op zondag 4 december jl. vindt u op zondag 11 december naast de koffietafel een tafel van Amnesty Walcheren.

U kunt daar diverse cadeau-artikelen kopen, zoals kaarsen, kaarsenhouders, (kerst)kaarten, servetten en pennen.

Voorts kunt u informatie krijgen over de activiteiten van Amnesty op Walcheren.

Ook kunt u uw handtekening zetten onder verzoeken om vrijlating van of betere omstandigheden (zoals bijv. toegang tot medische behandeling of tot een advocaat) voor mensen die gevangen zitten vanwege hun geloof of politieke overtuiging.

Aanvang van de dienst 10.00 uur, start verkoop na afloop van de dienst (± 11.00 uur).

Wij rekenen op uw komst!

 

20161204koorkerk

Koorkerk, zondag 4 december 2016 

 

 

Resultaten Schrijfmarathon 2016

We mogen onze deelname aan de Schrijfmarathon 2016 wel als een succes omschrijven.

Want ondanks het feit dat wij in 2015 op meer locaties actief waren, zijn de resultaten geweldig:

- Middelburg: 856 brieven aan machthebbers en 55 kaarten aan gevangenen (2016: 714 brieven en 127 kaarten)

- Vlissingen: 375 brieven en 61 kaarten (2016: 169 brieven en 85 kaarten)

- Domburg: - (2016: 390 brieven en 11 kaarten)

- Zoutelande: 40 brieven, 0 kaarten (2016: 0,0)

Dat betekent dat wij, ondanks het moeten missen van de drukbezochte locatie in Domburg, dit jaar in totaal vrijwel evenveel brieven hebben geschreven als in 2016, namelijk 1.271 (vorig jaar 1.273).

En daarnaast in totaal ook nog 116 kaarten aan gevangenen (vorig jaar 223).

 

Samen schrijven tegen onrecht. dat werkt!

Samen schrijven tegen onrecht. Dat werkt!

 

 Op zaterdag 10 december (2016!) organiseert Amnesty de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. Amnesty Walcheren neemt de organisatie in Middelburg en Vlissingen voor haar rekening. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Zaterdag 10 december om 10.00 uur opent Commissaris van de Koning Han Polman, als voorzitter van de ‘Roosevelt Foundation’ deze Schrijfmarathon met een brief aan een gevangene in de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

 

Hr. Polman in de ZB

De Commissaris van de Koning in de Zeeuwse Bibliotheek, zaterdagochtend 10 december 2016

 

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 10 december terecht in

  • Middelburg, de Drvkkery, Markt 51, van 10 tot 17.30 uur
  • Middelburg, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, van 10 tot 16 uur
  • Vlissingen Bibliotheek , ’t Spui, Spuistraat 6, van 10.00 tot 17 uur
  • Vlissingen, Ontmoetingscentrum De Herberg, Bellamypark 151, 11 - 16.30 uur.

Daar kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven.

 

Schrijven in de Drvkkerij, zaterdag 10 december 2016

Schrijven in de Drvkkerij, zaterdag 10 december 2016

 

20161210'tspuivlissingen

Grote drukte in Boekhandel 't Spui in Vlissingen, zaterdag 10 december 2016

 

IJzersterk actiemiddel

Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd, waarvan bijna 1.300 vanuit Walcheren. Dit jaar ligt het streven op 150.000 brieven, want hoe hoger de stapel brieven, des te groter is de vuist tegen onmacht.

Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan, blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Met deze simpele maar uiterst doeltreffende actie begon Amnesty 55 jaar geleden. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo'n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Kortom: u heeft de macht om mensen vrij te krijgen. Doet u mee? Wij zien u zaterdag graag in Middelburg of Vlissingen!

 

 

Vrijdag 9 en zaterdag 10 december (2016!) staan wij in Veere.

De Kleine Kerk in de Kapellestraat in Veere is die dagen het decor van de jaarlijkse Adventsmarkt. Deze goede doelenmarkt wordt al ruim twintig jaar in december georganiseerd.

De kerk heeft een terras waar bezoekers en standhouders elkaar onder het genot van een hapje en een drankje kunnen ontmoeten. Daaromheen staan de stands van de goede doelen. Dat zijn dit jaar Amnesty Walcheren, Stichting Ontwikkelingssamenwerking Veere, Wereldwinkel Serooskerke, Kerk in Actie werkgroep Veere, Vrienden van Tinca en Unicef. Er is van alles te koop en u bent van harte welkom!

Deze gezellige markt is vrijdagavond geopend van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Kleine Kerk Veere, 9 dec. 2016 

Kleine Kerk te Veere, vrijdagavond 9 december 2016

Zoeken

  • Laatste wijziging: 11 maart 2021.